top of page

Η Επιμορφωτική Κιλκίς φιλοξενεί την πρώτη διά ζώσης συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής του έργου

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του έργου MED-QUAD θα συναντηθούν για πρώτη φορά διά ζώσης στο Κιλκίς το 4ήμερο 29 Μαρτίου ως 1 Απριλίου 2022. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του ENI CBC Mediterranean program. Καθώς το έργο διανύει το 2ο έτος υλοποίησης, η συντονιστική επιτροπή θα αξιολογήσει τα πεπραγμένα του πρώτου έτους και θα σχεδιάσει τις επόμενες ενέργειες.

Οι συμμετέχοντες προέρχονται από πανεπιστήμια από την Ιταλία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Παλαιστίνη και την Τυνησία, ενώ από την Ελλάδα, συμμετέχουν το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ) και η Επιμορφωτική Κιλκίς ως συντονιστής του έργου.

Το έργο MED-QUAD επιδιώκει την πιλοτική εφαρμογή του Τετραπλού Έλικα, της σύμπραξης δηλαδή των ΑΕΙ με την τοπική αυτοδιοίκηση, τις επιχειρήσεις και την τοπική κοινωνία για το σχεδιασμό και εφαρμογή σε τοπικό επίπεδο, μιας βιώσιμης ανάπτυξης με έμφαση την καινοτομία.

Δύο πρωτοποριακά Ζωντανά Εργαστήρια (Living Labs), ένα για τις «Εφαρμογές Έξυπνης Χρήσης του Νερού» (SWUAP) και ένα για την «Εφαρμοσμένη Έρευνα για την Αξιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (ARCHEO) θα δημιουργηθούν στις πόλεις των εταίρων του έργου και θα λειτουργήσουν ακολουθώντας κοινή φιλοσοφία μέσω της διακρατικής συνεργασίας.



Τα Ζωντανά Εργαστήρια αποτελούν έναν χώρο «ανοιχτό» προς την πόλη και θα δημιουργηθούν για να αναδείξουν την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του «Τετραπλού Έλικα» με την εναρμονισμένη και συντονισμένη συνέργεια της ακαδημαϊκής κοινότητας, της επιχειρηματικότητας, της (τοπικής) διοίκησης και της κοινωνίας, στους τομείς της ποιότητας του νερού και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Έτσι, στο Κιλκίς το ΔΙΠΑΕ, σε συνεργασία με την Επιμορφωτική Κιλκίς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σκοπεύει να δημιουργήσει και να λειτουργήσει δύο πιλοτικά, διακρατικά «ζωντανά εργαστήρια», ένα για την ποιότητα του νερού (πόσιμου και άρδευσης) και την ιχνηλασιμότητα της ποιότητας των γεωργικών προϊόντων, και ένα για εισαγωγή τεχνολογιών της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας για την ψηφιακή αναπαράσταση του σπηλαίου του Αγ. Γεωργίου.

Το «ζωντανό διασυνοριακό εργαστήριο» SWUAP θα εγκατασταθεί στο Κιλκίς, στην αίθουσα του κτιρίου του τμήματος Κιλκίς του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας και θα συνεργάζεται με το Δήμο Κιλκίς και τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Κιλκίς ΔΕΥΑΚ.


Το Έργο χρηματοδοτείται κατά 90% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και έχει προϋπολογισμό 3,3 εκ. ευρώ.

bottom of page