top of page

Σεμινάριο Α' βοήθειες εντός και εκτός χώρου εργασίας

Παροχή πρώτων βοηθειών:αποτελεί υποχρέωση ή θα πρέπει να είναι επιθυμία;

«Ήταν Κυριακή μεσημέρι μιας ηλιόλουστης ημέρας, όπου γευμάτιζε οικογένεια μαζί με φίλους σε ένα εστιατόριο. Οι στιγμές όλων κυλούσαν όμορφα σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Ξαφνικά το περίπου επτά χρονών τότε, κοριτσάκι της οικογένειας «πετάχτηκε» έντρομο από την καρέκλα με κατακόκκινο το πρόσωπο. Αμέσως σηκώθηκαν οι γονείς και φίλοι του ζευγαριού για να διαπιστώσουν τι συμβαίνει. Ενώ οι γονείς ρωτούσαν το μικρό κορίτσι τι συμβαίνει, εκείνο αδυνατούσε να αρθρώσει λέξη και προσπαθούσε απεγνωσμένα να πάρει αναπνοή. Έτσι, έγινε αντιληπτό ότι πρόκειται για πνιγμονή από τροφή. Οι γονείς άρχισαν να χτυπούν βιαστικά στην πλάτη το κοριτσάκι θέλοντας φυσικά να προσφέρουν βοήθεια. Σε δευτερόλεπτα μετά από αρκετά χτυπήματα στην πλάτη, διαπίστωσαν ότι η κατάσταση χειροτέρευε και το πρόσωπο της μικρούλας από κόκκινο άρχισε να γίνεται μελανό. Το γεγονός έγινε αντιληπτό σε όλους τους παρευρισκόμενους και επικράτησε πανικός! Ο ιδιοκτήτης και το προσωπικό του εστιατορίου σταμάτησαν τις εργασίες και έτρεξαν κοντά. Κάποιοι έδιναν συμβουλές χωρίς να γνωρίζουν αν είναι σωστές, άλλοι φώναζαν ανούσια από τον τρόμο τους και μόλις ένας (!) σκέφθηκε να φωνάξει δυνατά την λέξη «βοήθεια». Μετά το κάλεσμα για βοήθεια, το συμβάν έγινε αντιληπτό και στον εξωτερικό χώρο του εστιατορίου απ’ όπου αμέσως κατέφθασε τρέχοντας μια κυρία φωνάζοντας στον κόσμο γύρω από το κορίτσι να απομακρυνθεί. Η κυρία με απόλυτη γνώση της κατάστασης πήγε πίσω από το κορίτσι, δίπλωσε αμέσως τα χέρια της γύρω από την πλάτη και σαν να την αγκάλιαζε πίεσε με τις διπλωμένες παλάμες της στο σημείο πάνω από το στομάχι του κοριτσιού, ασκώντας πίεση προς τα μέσα και επάνω. Με αυτές τις δύο σωτήριες κινήσεις της κυρίας, η τροφή μετακινήθηκε προς τα έξω και το κοριτσάκι άρχισε να αναπνέει. Οι γονείς και το κοριτσάκι αγκαλιάστηκαν ξεσπώντας σε κλάματα και ευχαρίστησαν την κυρία που της έδωσε τις κατάλληλες πρώτες βοήθειες και της έσωσε κυριολεκτικά την ζωή…»


Το γεγονός που περιγράφηκε παραπάνω είναι απολύτως αληθινό, συνέβη πριν από οκτώ περίπου χρόνια σε επιχείρηση εστίασης του Νομού Κιλκίς και η κυρία που προσέφερε τις πρώτες βοήθειες εργάζεται ως νοσηλεύτρια στο Νοσοκομείο του Κιλκίς. Αντίστοιχα γεγονότα συμβαίνουν πολύ συχνά σε διάφορους χώρους (χωρίς πάντα να έχουν ευτυχή κατάληξη) και δημιουργούνται ποικίλα και καίρια ερωτήματα όπως: τι οφείλουμε να γνωρίζουμε ως γονείς και ως πολίτες; ποια η ευθύνη των ιδιοκτητών επιχειρήσεων και του προσωπικού; γιατί ενώ όλα προοδεύουν, το επίπεδο γνώσεων παροχής πρώτων βοηθειών έχει παραμείνει πολύ χαμηλό και σχεδόν ανύπαρκτο; γιατί οι πρώτες βοήθειες δεν έχουν ενταχθεί ακόμη ως μάθημα στο πρόγραμμα σπουδών των μαθητών;

 

Λαμβάνοντας υπόψη τη διαπιστωμένη ανάγκη το Πιστοποιημένο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης 2 ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΚΙΛΚΙΣ Μ.Ε.Π.Ε. με την παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης ενηλίκων προγραμματίζει και υλοποιεί το σεμινάριο «Α Βοήθειες εντός και εκτός χώρου εργασίας» σε Κιλκίς και Πολύκαστρο, σκοπεύοντας να καλύψει το εκπαιδευτικό κενό που υφίσταται στη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής. Στις 09.09.20 η Επιμορφωτική υλοποίησε το 4ο σεμινάριο πρώτων βοηθειών στο Κιλκίς, με απόλυτη επιτυχία και τα στελέχη της δέχθηκαν συγχαρητήρια από τους συμμετέχοντες όχι μόνο για την άρτια οργάνωση του σεμιναρίου αλλά και για την ορθή τήρηση των μέτρων για την προστασία από τον COVID 19.

Στο σεμινάριο δίδαξε η κα. Ευδοξία Τσιτουρίδου- νοσηλεύτρια με εξειδίκευση στην τραυματολογία και πιστοποίηση από το European Resuscitation Council ως Basic Life Support (BLS) Full instructor. Η εκπαιδεύτρια μετέφερε στο μέγιστο βαθμό τις γνώσεις και εμπειρία της για την ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας, εντός και εκτός χώρου εργασίας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην επίδειξη σε πρόπλασμα (ενηλίκου και βρέφους), την χρήση απινιδωτή αλλά και στην πρακτική εξάσκηση των συμμετεχόντων στις πρώτες βοήθειες (π.χ. ΚΑΡΠΑ, ασκήσεις πνιγμού από ξένο σώμα, αντιμετώπιση τραύματος κ.ά.). Στο τμήμα συμμετείχαν άτομα που αποφοίτησαν πρόσφατα από σχολές και φοιτητές που θέλησαν να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους σημείωμα, εκπρόσωπος του

  • ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ - ΜΕΙΚΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΗΜΕΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΑμεΑ

αλλά και ιδιωτικοί υπάλληλοι και επαγγελματίες τοπικών επιχειρήσεων, όπως:

  • ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΟΜΠΙΝΟΓΛΟΥ -ΕΤΟΙΜΑ ΕΝΔΥΜΑΤΑ

  • ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ -ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

Οι συμμετέχοντες έλαβαν εκπαιδευτικό υλικό σε CD και Βεβαίωση Παρακολούθησης.

 

Τα νέα προγραμματισμένα τμήματα της Επιμορφωτικής θα υλοποιηθούν στις 21/10/20 (Κιλκίς) και 03/11/20 (Πολύκαστρο) και η περίοδος αιτήσεων είναι σε εξέλιξη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν για τυχόν διευκρινίσεις ή και εγγραφές στα τηλ: 2343097340 (Πολύκαστρο) και 2341029690 & 28705(Κιλκίς) αλλά και ηλεκτρονικά συμπληρώνοντας την αίτηση από το σύνδεσμο:

Comments


bottom of page