top of page

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η κατάρτιση εργαζομένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων του τομέα των τροφίμων – αγροτικών προϊόντων

Η Επιμορφωτική Κιλκίς Μ.Ε.Π.Ε. - Κ.Δ.Β.Μ. υλοποίησε με επιτυχία το Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης με τίτλο «Βασικές Αρχές Διαχείρισης Ασφάλειας και Ποιότητας Τροφίμων - Αγροτικών Προϊόντων». Στη δράση συμμετείχαν ιδιωτικοί υπάλληλοι που απασχολούνται σε επιχειρήσεις μικρομεσαίας κλίμακας στον τομέα των τροφίμων και των αγροτικών προϊόντων. Οι ωφελούμενοι καταρτίστηκαν με δια ζώσης εκπαίδευση στο Παράρτημα της Επιμορφωτικής στο Πολύκαστρο.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα κατάρτισης ξεκίνησε στα μέσα Νοεμβρίου 2023 και ολοκληρώθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2024.  Το πρόγραμμα περιλάμβανε 120 ώρες θεωρητικής κατάρτισης, 18 ώρες πρακτικής άσκησης (case studies) και 12 ώρες (2 εκπαιδευτικές επισκέψεις) σε εγκαταστάσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων του τομέα των τροφίμων και των αγροτικών προϊόντων. Μετά την εκπαίδευση, οι ωφελούμενοι συμμετείχαν στις      εξετάσεις πιστοποίησης για την απόκτηση του Πιστοποιητικού «Στέλεχος Διαχείρισης Ασφάλειας και Ποιότητας Τροφίμων».



Οι ωφελούμενοι της δράσης ήταν 20 άτομα που απασχολούνται σε επιχειρήσεις μικρομεσαίας κλίμακας στον τομέα των τροφίμων και των αγροτικών προϊόντων εντός της περιοχής εφαρμογής του τοπικού προγράμματος, δηλαδή όλης της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς (εκτός της εντός σχεδίου περιοχής της πόλης του Κιλκίς). Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επιμορφωθούν και εφοδιαστούν με γενικές και ειδικές γνώσεις που είναι απαραίτητες για τη διαχείριση και την ποιότητα των προϊόντων, τη νομοθεσία που διέπει τις διαδικασίες, τους παράγοντες κινδύνου, την μελέτη και τη διασφάλιση της ποιότητας, το σχεδιασμό και την βελτίωση καθώς και την αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) για την διεξαγωγή των απαραίτητων ενεργειών. Με την υλοποίηση στοχευμένων μελετών περιπτώσεων, οι ωφελούμενοι  εφάρμοσαν στην πράξη τις γνώσεις που έλαβαν στο θεωρητικό μέρος.


Επιπλέον,  μέσω των συνολικών δράσεων του προγράμματος, επιτεύχθηκαν οι παρακάτω στόχοι:

  • Η συμβολή στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροδιατροφικού τομέα, μέσα από την ενδυνάμωση της επαγγελματικής κατάρτισης και ειδίκευσης σημαντικού αριθμού ατόμων που απασχολούνται σε αυτόν τον τομέα.

  • Η υψηλής ποιότητας ειδίκευση των ατόμων που απασχολούνται στον τομέα των τροφίμων και των αγροτικών προϊόντων και η επακόλουθη αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας και της ποιότητας του τελικού προϊόντος, τα οποία συμβάλλουν στην τόνωση της τοπικής αγοράς και τη στήριξη του τοπικού εργατικού δυναμικού.



Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης: «Συστήματα Διασφάλισης Ποιότητας Τροφίμων και Αγροτικών Προϊόντων σε ΜΜΕ της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς» η οποία εντάχθηκε στο ΠΑΑ 2014- 2020, στην Υποδράση 19.2.1.2 «Μεταφορά γνώσεων & ενημέρωσης σε ΜΜΕ αγροτικών περιοχών» στο πλαίσιο του Τοπικού Προγράμματος «Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (ΤΑΠΤοΚ), LEADER/CLLD Κιλκίς» της Ο.Τ.Δ. «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΙΛΚΙΣ – Α. Α.Ε. ΟΤΑ» (ΑΝ.ΚΙ. Α.Ε.). Η ΑΝ.ΚΙ (αναθέτουσα αρχή του έργου) αποδεικνύει έμπρακτα τη διαρκή και αποτελεσματική συμβολή της στην τοπική αειφόρο ανάπτυξη στην Περιφερειακή Ενότητα του Κιλκίς, διεκδικώντας προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης προσφέροντας γνώσεις και οικονομικές ενισχύσεις σε συγκεκριμένες ομάδες – στόχους κάθε δράσης.




Kommentare


bottom of page