MED-QUAD: μια πολλά υποσχόμενη συνέργεια χτίζεται για τη δημιουργία ασφαλέστερων μεσογειακών προϊόντων διατροφής με την αξιοποίηση της τεχνολογίας
Στις 14 Μαΐου 2022, εκπρόσωποι του έργου MED-QUAD συμμετείχαν στην 5η διακρατική συνάντηση του διεπιστημονικού ερευνητικού έργου Trace & Trust Hubs for Mediterranean Food (MED Food TTHubs) που υλοποιήθηκε στην Χαλκιδική (Ελλάδα). Στο πλαίσιο της τακτικής συνάντησης των εταίρων του έργου MED Food TTHubs, παρουσιάστηκε το έργο MED-QUAD με έμφαση στο Ζωντανό Εργαστήριο (Living Lab) για τις «Εφαρμογές Έξυπνης Χρήσης του Νερού» (SWUAP).
Η εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των εταίρων είχε ως αποτέλεσμα την κοινή απόφαση για συνεργασία μεταξύ των δύο έργων, για την αξιοποίηση της τεχνολογίας στην ιχνηλασιμότητα και την ποιότητα των μεσογειακών προϊόντων διατροφής. Πώς οδηγήθηκαν η εταίροι στην απόφαση της συνέργειας;
Το έργο MED Food TTHubs χρηματοδοτείται από το PRIMA Foundation στο πλαίσιο του προγράμματος «HORIZON 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στοχεύει στην ενίσχυση της διαφάνειας όσον αφορά στην ανιχνευσιμότητα των μεσογειακών προϊόντων διατροφής. Για την επίτευξη του στόχου, το διεπιστημονικό έργο σχηματίζει ένα διακρατικό δίκτυο 7 Κόμβων Ιχνηλασιμότητας και Διαπίστευσης (Trace & Trust Hubs) για την ιχνηλασιμότητα και την αυθεντικότητα των μεσογειακών προϊόντων διατροφής. Το δίκτυο αυτό αξιοποιεί τεχνολογίες αιχμής (Internet of Things – IoT) και στηρίζεται σε ευρέως εφαρμοσμένα πρότυπα σχετικά με τις διαδικασίες παραγωγής τροφίμων και τον εντοπισμό της τοποθεσίας προέλευσης, διαδικασίες παρακολούθησης και καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα για την ανάπτυξη έξυπνων πληροφοριακών εργαλείων και εφαρμογών ιχνηλασιμότητας για τον αποτελεσματικό έλεγχο της εφοδιαστικής αλυσίδας από το στάδιο της παραγωγής μέχρι το στάδιο της πώλησης. Από την άλλη πλευρά, το έργο MED-QUAD που χρηματοδοτείται επίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του ENI CBC MED Programme, σκοπεύει στην πρακτική εφαρμογή της θεωρίας του «Τετραπλού Έλικα» (Quadruple Helix Approach) στον τομέα της καινοτομίας και της αειφόρου τοπικής ανάπτυξης. Δηλαδή, σκοπεύει στη συνεργασία και αλληλεπίδραση των 4 βασικών συντελεστών της καινοτομίας που είναι τα πανεπιστήμια/ερευνητικά κέντρα, οι επιχειρήσεις, η τοπική αυτοδιοίκηση και η κοινωνία. Η εφαρμογή του μοντέλου του Τετραπλού Έλικα πραγματοποιείται μέσα από τα Ζωντανά Εργαστήρια, ένα από τα οποία είναι το Ζωντανό Εργαστήριο (Living Lab) για τις «Εφαρμογές Έξυπνης Χρήσης του Νερού» (SWUAP).
Στη διακρατική συνάντηση δύο στελέχη από την Επιμορφωτικής Κιλκίς (Συντονιστής του MED-QUAD) και ο καθηγητής Yasser Gaber Dessouky από το Arab Academy for Science, Technology and Maritime Transport-AASTM (εταίρος και στα δύο έργα) παρουσίασαν τις καινοτόμες δράσεις του MED-QUAD.
H λειτουργία του πιλοτικού ζωντανού εργαστηρίου (SWUAP) και τα αναμενόμενα αποτελέσματα που θα παρέχει στον τομέα της έρευνας για την βελτίωση της ποιότητας του νερού (πόσιμου και άρδευσης) και στην ιχνηλασιμότητα της ποιότητας των γεωργικών προϊόντων περιγράφηκαν στο δυνατό βαθμό. Ύστερα από μια εκτενή και στοχευμένη συζήτηση, οι εταίροι εντόπισαν τους κοινούς στόχους και γνωρίσματα μεταξύ των δύο έργων, στον τομέα της καινοτομίας και των υδάτινων πόρων και έθεσαν τη βάση για την ανάπτυξη μιας μελλοντικής συνεργασίας. Στο στάδιο αυτό οι εκπρόσωποι των έργων προετοιμάζουν ένα ειδικό μνημόνιο συνεργασίας το οποίο θα επισφραγίσει τη συμφωνία και τις ενέργειες που θα αναληφθούν. Το νερό λοιπόν και η δύναμη της τεχνολογίας ενώνουν έμπρακτα, όχι μόνο τις χώρες της Μεσογείου αλλά και τις ανθρώπινες σχέσεις και συνεργασίες.
Comments