top of page

Εκπαίδευση μελών του Ομίλου Αντισφαίρισης Κιλκίς στην παροχή πρώτων βοηθειών και ΚΑΡΠΑ

Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης Επιμορφωτική Κιλκίς στο Κιλκίς, πραγματοποιήθηκε στις 29.06.22 το σεμινάριο με θέμα «Πρώτες βοήθειες και βασική υποστήριξη της ζωής (ΚΑΡΠΑ) σε ενήλικες και παιδιά». Η ύψιστη ανάγκη για εκπαίδευση σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, αποδεικνύεται δυστυχώς σε καθημερινή βάση από την επικαιρότητα. Το ευτύχημα είναι ότι η κοινωνία, έχει αρχίσει να κατανοεί πόσο απαραίτητες είναι οι βασικές γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών και ΚΑΡΠΑ, καθώς η ύπαρξη και μόνο ενός απινιδωτή δεν είναι ποτέ αρκετή, εάν οι παρευρισκόμενοι δεν γνωρίζουν πώς να τον χρησιμοποιήσουν.

Αξιολογώντας την ανάγκη για επιμόρφωση, στο σεμινάριο συμμετείχαν μέλη του Ομίλου Αντισφαίρισης Κιλκίς καθώς και κοινό από άλλες επαγγελματικές ιδιότητες όπως για παράδειγμα εκπαιδευτικοί, φοιτητές, αγρότες. Η μεικτή ομάδα συμμετεχόντων αποδεικνύει σαφέστατα την ανάγκη κατάρτισης από όλους αλλά και τον βαθμό ενδιαφέροντος ανεξάρτητα από την ενασχόληση του καθενός. Ειδικότερα για τους αθλητικούς χώρους και τα σχολεία, όπου τα παιδιά ή και ενήλικες, γυμνάζονται και καλούνται να λειτουργήσουν σε συνθήκες με εντονότερους σωματικούς ρυθμούς, ο βαθμός της «επικινδυνότητας» σε ατυχήματα είναι μεγαλύτερος καθώς επίσης και οι ευθύνες.Μέσω του σεμιναρίου οι εκπαιδευόμενοι γνώρισαν πώς να ανταποκρίνονται σε δύσκολες και αιφνιδιαστικές καταστάσεις που αφορούν την προστασία της υγείας των παιδιών και των ενηλίκων και συγκεκριμένα σε: συνήθεις παθολογικές καταστάσεις όπως είναι η λιποθυμία, το εγκεφαλικό/καρδιολογικό επεισόδιο, η επιληπτική κρίση, τραυματισμοί κ.ά. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ΚΑΡΠΑ και τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή. Παράλληλα με το θεωρητικό μέρος, ακολούθησε πρακτική άσκηση και εφαρμογή των τεχνικών διάσωσης σε πρόπλασμα ανθρωπίνου σώματος. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες εξασκήθηκαν στη χρήση επιδέσμων και στην πρώτη φροντίδα τραύματος.

Στο σεμινάριο δίδαξε η κα. Ευδοξία Τσιτουρίδου- νοσηλεύτρια με εξειδίκευση στην τραυματολογία και πιστοποίηση από το European Resuscitation Council ως Basic Life Support (BLS) Full instructor. Η εκπαιδεύτρια, γνωστή στην τοπική κοινωνία και για τις εθελοντικές τις δράσεις, μετέφερε στο μέγιστο βαθμό τις γνώσεις και εμπειρία της για την ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας σε ενήλικες και παιδιά, εντός και εκτός χώρου εργασίας.

Τα στελέχη της Επιμορφωτικής, διερευνώντας τις ανάγκες εκπαίδευσης σε τοπικό και μη επίπεδο, προγραμματίζουν ανά διαστήματα αντίστοιχα τμήματα επιμόρφωσης στην έδρα της στο Κιλκίς και στο Πολύκαστρο (παράρτημα), αλλά και σε κάθε άλλο εργασιακό χώρο συνεργαζόμενου φορέα/οργανισμού/επιχείρησης, εφόσον το επιθυμεί. Επισημαίνεται ότι οι συμμετέχοντες λαμβάνουν Βεβαίωση Παρακολούθησης του ΚΔΒΜ και επιπλέον δίνεται η δυνατότητα της προαιρετικής πιστοποίησης κατόπιν εξετάσεων. Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες ή και φορείς/οργανισμοί/επιχειρήσεις μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους ή ενημερωθούν, ύστερα από επικοινωνία:

Τηλ: 2341029690 & 28705 (Κιλκίς) και 2343097340 (Πολύκαστρο) email: info@epimorfotiki.gr

Ηλεκτρονικά: https://forms.office.com/r/qBxy7Ecgj6

Comments


bottom of page