top of page

Check-in… στο αύριο!

Είστε εργαζόμενοι και θα θέλατε να εξελιχθείτε σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο; Έχετε αναρωτηθεί πόσο πολύ βοηθάει η διαδικασία της (αυτό-) αξιολόγησης; Πολλές φορές η ειλικρινής απάντηση σε στοχευμένες ερωτήσεις, μπορεί να οδηγήσει στο να κάνετε το δικό σας check-in στο αύριο!


Πώς;


Προϊδεαστείτε από το παρακάτω αληθινό story, αναζητήστε χρήσιμα εργαλεία (αυτό-) αξιολόγησης και οργανώστε τους επαγγελματικούς και προσωπικούς σας στόχους!


«Πρόσφατα κατά τη διάρκεια της υλοποίησης ενός προγράμματος ΛΑΕΚ για εργαζόμενους επιχειρήσεων του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Γουμένισσας είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στη συζήτηση μεταξύ εργαζομένων συμμετεχόντων και εκπαιδευτή σχετικά με τη διαδικασία της "αξιολόγησης" στην εργασία αλλά και στην προσωπική ζωή. Σχεδόν όλοι οδηγηθήκαμε στο συμπέρασμα πως η αξιολόγηση συμβάλει θετικά τόσο στην ανάπτυξη μιας επιχείρησης όσο και στην εξέλιξη του εργαζομένου σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο. Συζητώντας, καταλάβαμε ότι η αξιολόγηση δεν εφαρμόζεται απαραίτητα από όλες τις επιχειρήσεις ή τουλάχιστον από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση στον τόπο μας). Η συζήτηση "έκλεισε" εκεί, μιας και έφτασε η ώρα της λήξης της ημερήσιας εκπαίδευσης. Αποχωρώντας επηρεασμένη από την κουβέντα, έκανα ασυναίσθητα την προσωπική μου αξιολόγηση. Εδώ να επισημάνω ότι η διαδικασία της αξιολόγησης στα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης είναι καθιερωμένη διαδικασία εδώ και πολλά χρόνια με βάση τις αρχές λειτουργίας που ισχύουν, τόσο για τα εθνικά όσο και τα διακρατικά προγράμματα και μάλιστα επιφέρει θετικό αντίκτυπο στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών-άρα η διαδικασία, δεν μου είναι άγνωστη. Τί να πρώτο θυμηθώ, λοιπόν; Η χρονιά που "έκλεισε" στην Επιμορφωτική ήταν ιδιαίτερα απαιτητική και συνάμα δημιουργική! Η κορυφαία επιτυχία της Επιμορφωτικής με την έγκριση του ευρωπαϊκού προγράμματος MED-QUAD, με συντονιστή την ίδια την εταιρεία- σε 7 πανεπιστημιακά ιδρύματα από έξι χώρες της Μεσογείου (!), τα εγκεκριμένα σχέδια Erasmus+, τα προγράμματα για ανέργους Voucher και κοινωφελούς εργασίας, πρώτων βοηθειών αλλά και τα προγράμματα ΛΑΕΚ για εργαζόμενους ήταν μερικά μόνο από τα βασικά που απασχοληθήκαμε...»

Τα συμπεράσματα της αυτο-αξιολόγησης που δημιουργήθηκαν (τυχαία θα έλεγα!) από το γεγονός που σας ανέφερα, σαφώς και θα τα φυλάξω για εμένα. Ωστόσο, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας το προσωπικό μου συμπέρασμα: Η προσωπική ηθική ικανοποίηση είναι σημαντική για τον εαυτό μας όταν αναγνωρίζουμε πως τουλάχιστον προσπαθήσαμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό, είτε πετύχαμε τον στόχο είτε όχι. Έτσι, κάνοντας αυτό-αξιολόγηση μπορούμε να διακρίνουμε σε ποιους τομείς χρειαζόμαστε βελτίωση και να θέσουμε νέους στόχους. Τυχαίνει ίσως στο άκουσμα της λέξης «αξιολόγηση» να «φοβόμαστε» για το αποτέλεσμα (ποσοτικό/ποιοτικό). Όταν όμως, η διαδικασία γίνεται με πραγματικό στόχο την εξέλιξη σε επαγγελματικό ή και σε προσωπικό επίπεδο, η αξιολόγηση δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζεται αρνητικά. Πόσο μάλλον όταν κάνουμε τη διαδικασία εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας! Αν επιθυμείτε, σκεφθείτε κι εσείς! Πόσες εργασίες ολοκληρώσατε με επιτυχία στην εργασία σας την περασμένη χρονιά; Πόσες δυσκολίες αντιμετωπίσατε θαρραλέα και καταφέρατε να ξεπεράσετε; Δεν είναι κακό να πείτε ένα μπράβο στον εαυτό σας! Ή ακόμη και να τον «επιπλήξετε» αν κάτι παραμελήσατε ή δεν διαχειριστήκατε ορθά, αν στεναχωρήσατε άθελά σας ένα συνάδελφο ή οτιδήποτε άλλο…Οι πληροφορίες και τα εργαλεία (αυτό-) αξιολόγησης που παρέχονται σήμερα στο Διαδίκτυο είναι πολλά. Εάν έχετε θετική διάθεση για να μπείτε στο «παιχνίδι» και να τεστάρετε τον εαυτό σας, μπορείτε να αναζητήσετε τα αντίστοιχα εργαλεία που ταιριάζουν στο επαγγελματικό σας προφίλ. Μία χρήσιμη ιστοσελίδα που μπορείτε να επισκεφθείτε για το σκοπό, είναι η σελίδα του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ). Όλοι μπορούμε να κάνουμε check-in στο αύριο! Ακόμη κι αν δεν είμαστε πλέον έφηβοι…


👉 Αν θεωρείτε ότι το άρθρο σας βοήθησε, μοιραστείτε τις πληροφορίες άφοβα!

👉 Μείνετε συντονισμένοι στις σελίδες της Επιμορφωτικής και λάβετε γνώσεις για την επαγγελματική σας ανέλιξη


Επιμέλεια άρθρου: Αναστασία Τραϊανού, υπεύθυνη διαχείρισης εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην Επιμορφωτική Κιλκίς Μ.Ε.Π.Ε.- ΚΔΒΜ

Commenti


bottom of page